Ledelse kan defineres som «Å lykkes sammen med andre». For å være en god leder er det nødvendig å kjenne og akseptere de du skal lede. Uansett hvem du skal lede trenger du å vite hvem de er, hvilke verdier de har og hvorfor de gjør som de gjør.
Vet du dette om deg selv?
(Foto: Pixabay)
Det er en forutsetning, når du skal lede andre, å kunne lede deg selv. Din viktigste ressurs er nemlig deg selv.
Ledelse påvirker oss alle, enten du leder en bedrift, en idrettsklubb eller et hvilket som helst fellesskap. Kanskje er du forelder eller bestevenn. Eller er du «bare» ansvarlig for ditt eget liv.
Vi er alle ledere i vårt eget liv, vår egen viktigste virksomhet. Din virksomhet ble grunnlagt den dagen du ble født. Jeg påstår at det viktigste for å oppnå overskudd i enhver virksomhet er å ha medarbeidere som både trives og lykkes. Slik er det i ditt liv også. Ditt overskudd skaper du selv gjennom valgene du tar, eller ikke tar. De påvirker både din trivsel og fremgang.
For å lykkes med deg selv må du helt enkelt ta deg selv på alvor.
Her får du noen tips som kan hjelpe deg til å skape ditt overskudd:
Finn egne verdier.
Prestasjonskravene på oss er i dag litt ute av kontroll. Vi blir hele tiden overøst med påvirkninger om hvordan vi skal se ut, hva vi skal tenke og hvordan vi skal være. Dette medfører at mange av oss får en overfladisk profil som er både falsk og trist. Det tryggeste kan være å fremstå som både superglad og vellykket, selv om det bak fasaden finnes en annen og ukjent virkelighet.
Her er det mange nyanser ute og går. Noen faker mye, mens andre faker lite. Kanskje du selv fremstår akkurat slik du er. Fortsett med det. Det kler deg best.
En sak er jo å lure de vi møter. Det som er verre er å lure deg selv til å fremstå som et substitutt for den virkelige du. Ingen er tjent med det, aller minst du.
Slapp helt av nå og pust med magen. «Du er bra akkurat slik du er». Ferdig snakka’. Ignorer hva andre mener om deg, eller hva du tror andre mener om deg. Velg å fremstå slik du virkelig er. Den genuine «du» har en miks av verdier bare du har. Det er nemlig det som er deg.
(Foto: Pixabay)
Gjør erkjennelser på dine verdier:
Hva er viktigst for deg i livet?
Hvorfor?
Hva setter du mest pris på i hverdagen?
Hvorfor?
Hva liker du best å gjøre?
Hvorfor?
Hvilke av dine evner og ferdigheter setter du mest pris på?
Hvorfor?
Hvilke mennesker liker du best å omgås?
Hvorfor?
Gi deg selv ærlige svar på spørsmålene over og se om du finner nye muligheter. Kanskje det dukker opp lidenskap du har glemt eller gjemt bort.
Se for deg at du sitter i et intervju om en jobb du har søkt. Du vet at dette er drømmejobben. Du er 100% overbevist om at du vil både trives og lykkes i denne jobben. Alt er liksom riktig. Intervjueren er «den gode fe». Hun ber deg fortelle om de 3 egenskapene hos deg som du setter mest pris på. Hun kjenner svarene og spør for å sjekke om du kjenner deg selv godt. Hvis du svarer oppriktig og riktig er jobben din. Hva svarer du så?
Anerkjenn og elsk deg selv slik du er:
Det er det viktig å gjøre anerkjennelser på egne kvaliteter og forutsetninger. Gjør en «vareopptelling» og få en oversikt på de faktiske forhold. Først da kan du lede deg selv og skape overskudd i eget liv. Få eierskap og en bevisst holdning til både selvfølelse og selvtillit.
Selvfølelse og selvtillit:
Selvfølelse kan beskrives som følelse av og visshet om bekreftet verdi, den jeg er eller værekraft. Hvordan føles det å være meg?
Selvtillit kan beskrives som tillit til egen dyktighet og mestring, det jeg gjør eller gjørekraft. Hva er jeg flink til?
Erkjenn hvem du er og skap trygghet i ditt eget «jeg». Her har du noen tips.
Tilgivelse:
De fleste av oss har opplevd urettferdighet eller misforståelser som har gitt en opplevelse av fysisk eller psykisk smerte. De som utførte det gjorde det nok fordi de var overbevist om at det var det rette å gjøre der og da. Noen gjorde det kanskje på pur faenskap. Uansett er det lite du kan gjøre med dette nå i ettertid. Det ville vært fint om noen kunne komme å tilby deg sitt «unnskyld» og skape nye muligheter. Som oftest må du nok gjøre opp selv. Tilgivelse kan du se på som ditt eget valg. Enten tilgir du eller du lar det være, uansett om noen har bedt om unnskyldning. Det kan være lettere for deg å akseptere at det som har skjedd har skjedd og er uhensiktsmessig i bruke energi på i ettertid.
Kortversjonen av Frans av Assissis sinnsrobønn er relevant her:
«Gi meg styrke til å godta det jeg ikke får gjort noe med, mot til å gjøre noe med det jeg kan gjøre noe med – og visdom til å se forskjellen».
Tanker og følelser:
Tankene dine påvirker opplevelsen og følelsene. Derfor er det viktig at du sorterer tankene dine. De danner grunnlag for dine beslutninger som igjen påvirker dine handlinger. At du kan snu dårlige opplevelser til gode ved å tenke positivt er en myte. Det nytter ikke å snu negative tanker til positive og feie problemer under teppet. Du må faktisk forholde deg til virkeligheten og gjøre det beste ut av situasjonen. Løs problemene så får du det mye bedre. Ingen løser dem for deg.
Vær nysgjerrig og bevisst på hva du tenker, hva som er viktig for deg og hvorfor du gjør som du gjør. Bevisstgjøringen hjelper deg til å ta større ansvar for deg selv.
Se «det» for deg og se til at det skjer.
Verdiskaping gjennom deg selv som verdiskapning.
Vi er alle forskjellige med forskjellige evner, ferdigheter og personlighet. Du er en skapning som kan skape verdier. Altså er du en verdiskaper/verdiskapning. Det «normale» er hva som helst. Du skaper normalen for ditt eget liv. Det som er viktigst for deg er det som har størst verdi for deg. Som leder for både deg selv og andre er dine verdier essensen i hva du gjør, hvorfor du gjør det og hvordan du fremstår.
Ta vare på deg selv først og sørg for at du har det bra utfra forutsetningene. Da blir det lettere å lede og inspirere andre og deg selv. Dine egne valg skaper dine resultater og overskudd.
Uansett hva som er visjonen for din virksomhet, deg selv, er det du selv som står for valgene og konsekvenser av disse. Det gir deg ditt velfortjente overskudd.
Skal du lykkes med deg selv må du ta deg selv på alvor.
Livet skal både leves og oppleves.