For mange av oss er det viktig å være synlig og betydningsfull på jobben. Andre synes det er best å gjennomføre sine oppgaver i ro og mak uten å gjøre noe nummer av det.
Her er det ingen fasit på hva som er rett og galt. Vi er heldigvis forskjellige og passer således inn i forskjellige roller. Det som er viktig er at vi trives i den rollen vi er tildelt og gjennomfører de arbeidsoppgavene vi har påtatt oss med stolthet.
Hvor betydningsfull ønsker du være og hvordan ønsker du å fremstå i fellesskapet på din arbeidsplass?
Hva ville skje hvis du av en eller annen grunn brått sluttet i din stilling?
Passer det deg best å være uunnværlig, viktig, passiv eller anonym?
Skal du gjøre deg uunnværlig? Vær da klar over at den berømte «veggen» kan komme brått på.
Kanskje er det smart å finne et nivå som passer din kompetanse og motivasjon. Gjør deg verdifull i denne rollen og ivareta din egen trivsel. Innerst inne vet du nok hva som er mest hensiktsmessig for deg. Unngå å hige etter å yde maks hele tiden. Det optimale er faktisk godt nok. Optimal kan defineres som litt mer enn for lite og litt mindre enn for mye.
Opparbeid et godt rykte så har du litt «å gå på» uansett rolle og betydning i virksomheten.
Her kommer noen forslag som kan hjelpe deg til å være verdifull og optimal i ethvert fellesskap:
1. Del dine ideer.
Når du kommer på noe du synes er lurt bør du dele det med de som kan dra nytte av det. Både virksomheten, de ansatte og kundene kan dra nytte av dine påfunn. Ta initiativ til å bidra med det du har interesse av. Tenk om din ide er genial i sin enkelhet og ingen får vite om den. Hvis den blir avvist har du i alle fall forsøkt. Bedre lykke neste gang.
2. Vær alltid underveis.
Utviklingen i vår verden skjer nå fortere enn noen sinne. Skal vi henge med og forbli verdifulle, må vi også utvikle oss og tilegne oss ny innsikt. Vær aktiv og bevisst på hvor du er på vei. Tilegne deg den kompetansen, og utvikle de egenskapene, det tror du vil dra nytte av i fremtiden. Hvis du er tifreds er det lov å bevege deg i små skritt etter eget ønske.
Hva synes du er gøy? Hvorfor er det gøy? Hva er dine styrker? Hvordan kan du bli enda bedre og mer verdifull?
3. Finn din «lekegrind».
Det er noen få du er tjent med å samhandle med. Folk som heier på gode ideer og som ønsker å hjelpe deg. Unngå sjarlataner som kun er ute etter å rappe ideen din. Oppsøk nye bekjente som du har tro på. Her er kjemi viktig. De du liker vil sansyligvis like deg også. I barnehager rundt omkring skjer det mye kreative utvikling av både ideer og relasjoner i lekegrinda. Finn lekegrinda i ditt fellesskap.
4. Vis frem din vennlighet.
Vær raus mot omgivelsene så vil omgivelsene være raus mot deg. Sørg for å støtte kollegene dine når de trenger hjelp. Snakk positivt om og med andre. Gi de du omgås den oppmerksomheten de fortjener, så bidrar du til å skape en god atmosfære i fellesskapet.
5. Søk evalueringer av andre og deg selv.
Velfortjent ris og ros er nyttig for å få oversikt og egen status. Du kjenner det selv når du har lykkes og overgått forventningene. Av feilene du gjør lærer du og vil mestre ved senere anledninger. Spør dine nærmeste hva du er god på og hva du bør bli bedre på.
Både Mening, Mestring og Moro er innenfor din rekkevidde, dine egenskaper og dine ønsker.
Du vet, det er ditt eget engasjement og innsats som skaper resultat – og, så er det deg selv det kommer an på.
Har du eller noen i omgivelsene behov for støtte underveis, hjelper jeg gjerne til.