Et konsept som fasinerer meg for tiden er Mindfulness, eller oppmerksomt nærvær på norsk. Essensen er å leve i nuet, samle fokuseringen på en ting og puste avspent. ”Same shit – new wrapping” sier noen. I Østen har de dyrket tilstedeværelse i tusener av år gjennom forkjellige former for meditasjon. Uten å filosofere videre på dette hevder jeg at meditasjon og andre former for her-og-nå fokus virker. Vi mennesker er heldigvis forskjellig sammenskrudd og det som virker bra for noen virker dårlig for andre. Det er opp til hver og en av oss å finne en metode som virker. I tillegg til forskjellige former for meditasjon kan faktisk kampsport, korsang, sjakk, fluefiske, suduko og andre øvelser som krever din hjernes oppmerksomhet være god trening for din ”tilstedeværelsesmuskel” (tankesett og konsentrasjon om nuet). Et åpent tankesett slipper inn gode impulser og bearbeider de negative. Frank Zappa har uttalt at: ”En hjerne er som en fallskjerm – den virker ikke hvis den ikke er åpen”.
Det er fort gjort å ”låse seg” i egne grublerier om både fortid og fremtid. Vi skaper jo fremtiden basert på det vi gjør akkurat nå, som igjen bærer preg av våre erfaringer fra fortiden. Det som er vanlig for min egen del, og for andre tipper jeg, er å være irritert over ting som har hendt (som jeg faktisk ikke kan gjøre noe med) og være bekymret for hva som vil komme til å skje.
Jeg har ofte tenkt: ”Makan til sløseri med tid og ressurser”. Livet er jo her og nå. Jo mer jeg trener på å være i nuet jo sterkere blir min tilstedeværelsesmuskel og jo mer kan jeg nyte akkurat her og nå. Det er en fantastisk god spiral som gjør meg positiv og bedre forberedt til det som måtte komme.
Å glede seg over akkurat nå gjør jo at etterpå blir fylt av positive vibrasjoner, som jeg ynder å kalle begeistring. Det er her bevisstgjøringen og beslutning om tankesett kommer inn. Kall det gjerne mindfulness eller awareness. Kjært barn har mange navn. Det som er viktig er at du finner øvelser som passer akkurat for deg. Hvis du spør tante Google vil du finne utallige øvelser og overbevisninger fra mer eller mindre innsiktsfulle aktører. Noen øvelser kan fremstå diffuse og vanskelig å praktisere uten veiledning. Prøv deg litt frem så finner du noe du kan ta eierskap til og utvikle til å passe for deg.
Det handler om å trene kropp, sjel og sinn til å finne balanse og ro gjennom oppmerksomhet på det som er og skjer rundt deg i nåtid.
Her er noen eksempler på øvelser for din tilstedeværelsesmuskel:
Husk at uansett hva du starter med av trening så går det litt tregt i starten. Det løsner og går lettere etter hvert. Se opp for de ”dårlige argumentene” for å slutte, før du er godt i gang. Sett av 10-15 minutter daglig i to uker før du evaluerer. Hva vil utbyttet være hvis du velger å la det være? Ja nettopp! Hva kan utbyttet bli hvis du investerer litt av din egen tid daglig? Husk at ”Change is a prosess, not an event”.
Gå en tur:
Å gå en tur gir en flott mulighet for å trene tilstedeværelsesmuskelen. I stedet for å gå å gruble på ting som har skjedd eller kommer til å skje kan du fokusere på det som er rundt deg og ta del av det. Bruk sansene og observer. Hva ser du? Hva hører du? Hvilke lukter er fremtredende? Hva føler du? Hvordan ser trær eller bygninger ut? Hvilke nye perspektiver får du som du ikke har hatt før? Hvilke lyder er mest fremtredende? Hvordan høres det ut når hvert av dine skritt treffer bakken? Hvordan er temperaturen i dine forskjellige kroppsdeler?
Blir du avbrutt av tanker om hva som har skjedd eller vil skje vil du parere disse ved å aktivt observere gjennom sansene igjen. Hva ser du? Hva hører du? Hvilke lukter er fremtredende? Hva føler du?
God tur!
Grunning:
Dette er en øvelse mange vil kjenne igjen fra andre sammenhenger. Det bekrefter bare at dette ikke er noe hokus-pokus. Grunningsøvelsen er å få kontakt med kroppens deler.
Sett deg bekvemt til rette i en stol eller legg deg på ryggen på et godt underlag. Gi pusten gode forutsetninger. Kjenn hvordan magen blir større ved innpust og mindre ved utpust. La det puste i deg uten å bevisst styre pusten. Lukk øynene.
Flytt oppmerksomheten til toppen av hodet. Fornem hvordan hodet har det akkurat nå. Her er det ingen fasit og uansett hva du fornemmer er det rett.
Fokuser så på ansiktet de forskjellige delene her. Pannen, øynene, tinningene, nesen, kinnene og haken. Let etter fornemmelser og følelser. La det komme til deg det som kommer, uten å dømme.
Følg så kroppen videre og gjør det samme på hals og bryst, magen, buken, hver av armene, hvert bein og føttene gjerne med hver enkelt tå.
Når du så har gått igjennom hele kroppen er det fint om du forholder deg rolig og lar pusten gå avspent. La kroppens deler gi deg de fornemmelser og følelser som kommer. Her er det ingen fasit og uansett hva du blir oppmerksom på er det rett. Etter en stund (hvis du fortsatt er våken) kan du åpne øynene igjen og kjenne hvordan kroppen nå er godt preparert til å møte resten av dagen.
Noen ganger vil du sovne helt eller delvis under denne øvelsen. Det er helt greit og da trengte du det sikkert. Øvelsen kan gjøres nesten hvor som helst unntatt bak bilrattet. På toget eller bussen, på kontorstolen (ja det er lov – det tar bare noen minutter) eller som en innsovningsøvelse om kvelden. Det er en god øvelse for å trene din tilstedeværelsesmuskel og hjelper deg å bli mer oppmerksom på å leve i nuet.
Lykke til!