Kjenner du deg igjen i DeLillos ”En smak av honning”?
”Å ligge på et svaberg og bare være til
Og kjenne solen varme i en luft som er så mild
Det er hva jeg kaller en smak av honning
Å vite at man ikke har behov for noen ting
Nei bare kjenne gleden for alt som er omkring
Det er hva jeg kaller en smak av honning”
Midt i en historisk deilig sommer er det herlig å gå inn i teksten ovenfor. La oss ta med oss den eksistensielle gleden inn i hverdagen når sommeren er over. Mange blir da opphengt i negativt stress. Oooopsss… Stress kan ses på som inspirasjon for mange, press for andre. Uansett er det opp til hver og en av oss å benytte vår sterkeste ressurs til å tilrettelegge for gode opplevelser i hverdagen. Mange av oss glemmer denne ressursen og tar den for gitt. PUSTEN heter den og gir oss hele tiden gode tilbud om å skape overskudd og balanse. I sommer har det for mange av oss vært lett å nyte tilstedeværelsen og la pusten gå som den selv vil. Ja, det er måten å gjøre det på. La det puste i deg uten at du tar styring over pusten. Kjenn imidlertid på den og kjenn hva den gjør med deg når du lar den pumpe nødvendig oksygen rundt i kroppen din. La deg selv puste med magen og åpne for hele lungekapasiteten. Dette er garantert uten bivirkninger og kan bare gi positive resultater med økt overskudd. Det vil gi deg bedre forutsetninger til å møte stress og hjelpe deg til å holde ”systemet” friskt. Husk at når du holder egen allmenntilstand i orden slipper du å reparere den senere.
Pusten kan sammenliknes med en bølge på havet. Ved innpust skapes bølgen i magen og flytter seg opp igjennom brystet før den snur på toppen av brystkassen ved utpust. Når du sover skjer dette automatisk. Kun et fåtall av oss klarer dette i våken tilstand. Høyt tempo, forstyrrelser og forventninger og krav fra oss selv og andre hindrer pusten vår fra å flyte fritt. Den naturlige pusterefleksen distraheres og ofte holder vi pusten når vi møter indre og ytre forandringer. Underbevisstheten skaper spenninger og blokkeringer i både muskulatur og tankemønstre. Noe som igjen kan skape smerte og ”stressmuskler” i både rygg, skuldre og nakke. Ja, over hele kroppen faktisk.
Det er ganske enkelt å finne tilbake til vår opprinnelige måte å puste på. Den vi benytter når vi sover. Når vi puster riktig og tilfører rikelig med oksygen til muskulatur og blodet roer hele nervesystemet seg. De indre organene får tilført endorfiner og kroppens ”god-følelse” styrkes. Blodtrykket og pulsen reduseres og velværen vokser. Høres det bra ut?
Ta et par dype åndedrag og styrk dine ressurser.
De følgende pusteøvelsene kan være verdt å teste ut. Generelt for dem alle er at det er snakk om å la det puste i deg fremfor å ta kontroll over pusten. Pusten klarer seg fint selv når du gir den gode forutsetninger. Å ha kontakt med pusten er også viktig og det å observere hvordan pusten påvirker mage- og brystregionen gir deg ro og trygghet i deg selv. Det hjelper deg på en måte å slippe bekymringene du har hatt tidligere eller de du frykter skal komme.
Øvelse: Oppkvikkeren.
Når: Når du føler deg sliten og litt lei.
Hvor: På kontoret eller hjemme.
Gir deg: Du blir piggere i både kropp og sjel.
Beskrivelse: Stå oppreist eller sitt på en ”kjøkkenstol”. Hold ryggen rak og rull skuldrene bakover og slipp dem naturlig ned. Plasser hendene på hoftekammene. Ta tre dype åndedrett. La så innåndingen bli langsommere. Observer at du virkelig puster helt ned i magen. Magen og brystregionen fylles som en ballong. Når ballongen er full holder du i 3 sekunder før du slipper luften sakte ut igjen. Gjenta 20-30 åndedrag og føl hvordan du kvikner til.
Tips: En viktig hjelp er å være i øvelsen fult og helt. Se for deg ballongen og sett gjerne din favorittfarge på den. Litt av vitsen ar å komme ut av de tankerekkene som i utgangspunktet gjorde deg sliten.
Øvelse: Reduser indre spenninger.
Når: Før du legger deg eller når du vil senke skuldrene.
Hvor: Hvor som helst gitt at du skal legge deg eller vil senke skuldrene (ikke i bilen selvsagt).
Gir deg: En indre ro. Reduserer blodtrykk og puls.
Beskrivelse: Legg deg komfortabelt på ryggen med bøyde knær og føttene på underlaget. Legg en hånd på brystet og en på magen. Kjenn at du puster i brystet og la så pusten bre seg ned i magen. Pust sakte og jevnt, inn og ut. Kjenn med hendene hvordan pusten i hovedsak foregår i magen (brystet kan godt få være med, da i mindre grad). Fortsett å puste sakte og la utpusten gradvis gå litt saktere.
Tips: La det puste i deg fremfor å styre pusten. Er det mulig å la utpusten stadig gå litt saktere uten å styre den? Ja, inviter pusten til gradvis å gå saktere og se hva som skjer.
Øvelse: Landing.
Når: Du har følt deg presset med påvirkning fra flere hold enn du trives med.
Hvor: Hvor som helst (unntatt i førersetet på bilen).
Gir deg: Hjelper deg å komme tilbake til deg selv og dine egne grunnverdier.
Beskrivelse: Sett deg godt til rette i en stol med god støtte for ryggen. Lukk øynene og bare kjenn pusten din. Pust inn og ut gjennom nesen. Vend oppmerksomheten mot nesen (fortsatt med lukkede øyne) og følg luften som går inn og ut gjennom nesen. Fokuser på luftstrømmene og tell hvor mange åndedrett du kan følge før du mister fokus.
Tips: La dette være en behagelig pause. Om du mister fokus starter du på nytt. Noen ganger er det vanskelig å distansere seg fra de negative påvirkningene og ved å gi øvelsen flere forsøk distanserer du deg fra disse.
Øvelse: Stress-blokkerer.
Når: Du er bevisst på at du er stresset.
Hvor: Hvor som helst.
Gir deg: Du parerer stresstoppen, favner kontroll og effektivitet.
Beskrivelse: Stopp helt opp (freeze), dra inn masse luft helt ned i magen og hold pusten. Observer hva som skjer rundt deg og i deg. Hva hører du, ser du og føler du? Hold pusten mens du observerer. Når du er nesten tom for luft – tell til 3 inni deg og slipp luften sakte ut. Gjenta noen ganger. La pusten være din restitusjon.
Tips: Observer forskjellen og gi deg selv ros underveis. Dette er å balansere stress. Denne kan faktisk brukes anonymt i møter når du har et minutt på deg til å forberede et godt innspill.