«Tro kan flytte fjell» er et kjent ordtak. Dette er et ambisiøst begrep som mangler hold i virkeligheten. Allikevel – hva skjer om du mangler trua på at du vil lykkes med dine oppgaver?
Alt for ofte praktiserer vi negativ mental trening gjennom frykten i å mislykkes. Troen på å mislykkes er en spore til akkurat det, å mislykkes.
Hva om du overbeviser deg selv om at du vil lykkes med dine oppgaver og inntar en offensiv holdning? Det handler om å overvinne frykten for å mislykkes og dyrke frem troen på å lykkes. Da vil du lettere kunne starte på de vanskelige oppgavene. Dine holdninger lar seg utvikle hvis du selv vil. Du mangler helt enkelt deler av å tenke det, ville det, tørre det, tro på det og gjøre det.
Se det for deg og se til at det skjer. Det er du som bestemmer og det er du som definerer hvor realistisk det er å lykkes. Og, er det umulig bør du bruke tiden på noe annet. Du skal tross alt ikke flytte fjell. «Begrensningene sitter kun i eget hode, mulighetene likeså.» Sier Cato Zahl Pedersen. Han mangler armer og har allikevel gjort fysiske aktiviteter de fleste av oss bare kan drømme om. Han er sterk i trua.
Her er 6 verktøy som kan hjelpe deg å «flytte fjell», og gjøre fjellet håndterlig.
1 – Ta eierskap til hva du vil oppnå.
Hva vil du oppnå og hvilke resultat skal det gi? Er du tydelig overfor deg selv på dette så blir det enklere å forholde deg til det. Definer ditt «hvorfor».
Definer dine mål tydelig. Da blir det lettere å finne troen på å nå dem. Muligheten for å lykkes økes jo sterkere tro du får og innsatsen du gir.
2 – Erkjenn egne kvaliteter.
Det er bare å innrømme: «Du er bra slik du er». Du har løst vanskeligere oppgaver tidligere. Ta frem relevante høydepunktopplevelser hvor du brukte dine evner og ferdigheter optimalt og løste oppgaver som i utgangspunktet så svært vanskelige ut. Hva kan du kopiere fra disse opplevelsene? Hvilke egenskaper og ferdigheter var utslagsgivende for å lykkes? Hva er viktigste evner og ferdigheter for å lykkes denne gangen? Hvorfor er akkurat disse viktigst? Hvordan kan du bruke disse best når du nå tar fatt på denne oppgaven? Dine ressurser vil realisere mulighetene med rett fokus.
Fortell deg selv at du er rett person til oppgaven fordi du kan løse den.
3 – Planlegg og prioriter.
De aller fleste oppgaver fortjener et mål. Hva vil du oppnå med å gjennomføre oppgaven? Hva skal resultatet bli? Hvorfor ønsker du å oppnå dette resultatet? Hvordan vil du oppnå det?
Fjern tidstyvene. Gjør det du vet er riktig og viktig.
Når du får oversikt og kontroll øker troen på å lykkes.
4 – Søk oppfinnsomhet.
Ofte fordres det ekstraordinær innsats når du løser vanskelige oppgaver. I tillegg vil du støte på overraskelser. Slik er det å «flytte fjell». Det er en del av livet. Du har en iboende oppfinnsomhet, i større eller mindre grad. Slipp denne fri og improviser rundt de scenarier du har sett for deg.
Husk at:
• god improvisasjon er innøvd.
• å be om hjelp når du trenger det viser ønske om samarbeid.
• noen å drøfte dine ideer med ofte er utviklende.
5 – Repeter og bygg lærdom. Gjør flere forsøk.
Noen ganger har du gjort ditt aller beste uten å lykkes. Gir du opp da? Du har garantert lært noe i prosessen. Det kan du bruke i ditt neste forsøk.
Se for deg et barn som lærer å gå. H*n reiser seg opp selv med støtte av en bordplate eller et bukseben, slipper bordplaten eller buksebenet med fornøyelse, tar et prøvende skritt og faller på rumpa. Hva gjør barn da? Tenker de a «fillern dette fikk jeg ikke til – da får jeg bare fortsette å krype rundt resten av livet.» Hvordan ville det tatt seg ut? Barn prøver igjen, og igjen. De har et mål om å lære å gå og har troen på at de vil få det til. Etter hvert går det som en lek.
Sometimes you win and sometimes you learn.
6 – Ta vare på deg selv.
Fyll livet ditt med det som betyr noe for deg. Lev i et såkalt økologisk perspektiv og se helheten. Du som alle andre har 1000 unnskyldninger for heller å kaste bort tiden på både folk og aktiviteter som er begrensende for deg. Filtrer dem bort så går alt mye lettere. Bruk tiden sammen med de som gir deg god energi. Bruk tiden på aktiviteter du er best tjent med. Du vet selv hvilke.
Bolt, verdens raskeste løper ble spurt hvordan i huleste det var mulig å bli verdens raskeste. Svaret kom spontant: enthusiasm, dedication and hard work. Hardt arbeid blir mindre hardt når det gir mening og du har troen på å lykkes. Entusiasme er engasjement og glede. Dedication er å ha trua på at innsatsen er verdt det.
Skal du lykkes må du tro på deg selv og ta deg selv på alvor.
Troen er en av de sterkeste forutsetningene for å lykkes, uansett hvilke oppgaver du møter. Mangler du trua kan du like godt finne på noe annet.
Hva venter du på?
Det er aldri for sent, men det kan faktisk være på tide.