Prestasjonsangst kan dukke opp i mange situasjoner: Når man skal holde en tale, gjennomføre en presentasjon, fremføre noe på scenen, yte på en idrettsarena, i en intim situasjon, gjennomføre eksamen og i andre sammenhenger. Man begynner plutselig å svette og skjelve eller får tørr munn. Det berømte jernteppet kommer og man er helt ute av kontroll. Hva skjer?
Ordet prestasjonsangst er sammensatt av prestasjon og angst. Angst er en av våre psykologiske hovedfølelser. Prestasjon er å lykkes med å gjennomføre, å nå et konkret mål eller skape et resultat.
(Foto: Pixabay)
Faglige fakta (for spesielt interesserte): Når du har prestasjonsangst er det sympatiske nervesystemet aktiv. Du ønsker å flykte eller slåss. Du er igjen en huleboer, som kjemper for å overleve. Blod er omfordelt til kroppens muskler. Angsten er sterk i slike situasjoner, og kroppen din er satt til å flykte. I hjernen aktiveres den emosjonelle delen. Frontallappen, som står for vår rasjonalitet, kobles ut. Vår evne til å resonnere fornuftig avtar og følelsene tar over. Det blir vanskelig å tenke logisk og trekke de riktige konklusjonene. Man glemmer helt hva man er kapabel til og føler seg udugelig.
For å oppnå mestring og anerkjennelse må du utenfor komfortsonen. Det er ok å være der når du først kommer dit. Det finnes 1000 unnskyldninger for å utsette eller la det være, men hva oppnår du da? Utenfor komfortsonen er du i utviklingssonen og her utvikler du egen mestring. Etter trening her har du utvidet komfortsonen din og kan glede deg over egne prestasjoner. Du har snudd prestasjonsangsten til prestasjonsglede.
Mange hevder at du må tro på deg selv for å mestre. For noen er dette sikkert riktig. Imidlertid er det stikk motsatt for andre og de må mestre før de får tro på seg selv. Det er viktig å gjøre denne erkjennelsen. Da slipper man å vente på «trua». Det kan bli mye venting.
(Foto: Pixabay)
Alle har prestasjonsangst, i større eller mindre grad, før vi skal prestere. Se på toppidrettsutøvere, politikere, artister etc. De vet at de kan prestere på toppnivå, men hver eneste gang de skal i ilden er de utenfor komfortsonen. En ny arena, et nytt publikum, en ny opplevelse helt enkelt. Forskjellen mellom de som ofte oppsøker slike situasjoner og «oss andre» er at de øver og trener svært mye. De er alltid godt forberedt, kjenner sin egen prestasjonsangst og bruker den som en ressurs til å toppe egen innsats. Når «startskuddet» går forsvinner angsten og de har benyttet denne til å forberede seg på hva som komme skal. Dette er rutiner de har innarbeidet.
Hvis det er uvant å være utenfor komfortsonen, er det når nevnte startskudd går man opplever prestasjonsangst. Øvelse gir mestring og gjennom trening omformes angsten suksessivt til glede. Litt nervøsitet og pirring før man skal i ilden hører naturlig med og blir en støttende kraft.
5 tips for å omforme prestasjonsangst til prestasjonsglede:
1 – Forbered deg godt.
Du blir god på det du trener på. Tren godt og bli god på det du skal prestere, uansett hva. Det er snakk om å ha en trygghet som består av å forstå og ha eierskap til. God improvisasjon er innøvd og bygger på dette. Vi havner aldri foran et publikum uten forvarsel. Hvis du overraskende blir oppfordret til å fremføre noe kan du takke høflig nei hvis du mangler denne tryggheten. På områder hvor du har etablert nevnte trygghet er det svært tilfredsstillende å bli spurt. Prestasjonsgleden sitrer!
2 – Vær avslappet med dine feil, det er de du lærer av.
Feil kan skje. Selv erfarne fagfolk gjør feil. Ditt publikum vet lite om hvordan din ideelle prestasjon er og en feil som er gjort er allerede gjort. Gå videre og fokuser på det som kommer. En av historiens beste håndballkeepere Cicilie Leganger sa en gang: «Min viktigste redning er den neste. Ballen jeg nettopp slapp inn kan jeg ikke gjøre noe med».
(Foto: Pixabay)
3 – Rolig pust demper prestasjonsangst.
Husk å puste rolig. Lær deg noen enkle pusteøvelser som gir deg ro og sender rikelig med oksygen til hjernen. Vær bevisst på å puste dypt og rolig noen ganger før du starter. Blir du stresset underveis kan du ta en kunstpause, drikke litt vann og ta et dypt åndedrag. På internett finnes det utallige tips om pusteøvelser.
4 – Positivt selvsnakk.
Vær din egen supporter. Affirmer og gi deg selv positive tilbakemeldinger. Si ting som «Jeg behersker dette» eller «Jeg vet at jeg er flik til dette». Å være sin egen supporter er et stort skritt mot å redusere prestasjonsangst. Her er litt om Affirmasjoner – positiv personlig selvsnakking.
5 – Tillat deg selv å ha det gøy.
Når du legger grunnlaget gjennom punktene 1 -4 er det ingen ting å være redd for. Innerst inne vet du at dette er noe du behersker og din trygge utstråling vil hjelpe deg til å prestere godt. Uansett utfallet har du bygget enda mer erfaring og kompetanse. Du kan med god samvittighet slippe prestasjonsgleden løs. Prestasjonsangst skjer med alle fra tid til annen. Med gode forberedelser og punktene overfor øker du sannsynligheten for å lykkes og utvikle prestasjonsglede.
Når du har overvunnet prestasjonsangsten kan du glede deg over dine egne prestasjoner.
Gratulerer, du styres nå av prestasjonsglede. Det er en nydelig opplevelse.